2015. december 22., kedd

Volt Budapesten Malom

A bontás alatt lévő Ferencváros Malom
 Budapesten a rabló, bocsánat rendszerváltás előtt három meghatározó Malomipari üzem működött.
1, Ferencvárosi malomüzem, mely 100 év feletti korának is köszönhetőn, még védettséget is élvezett. / Magyarországon csak elvben /
2, Budai Hengermalom, Hatalmas pénzeket fektetett a Gabonaipar a Buda 2 néven megvalósult, talán az ország akkori legmodernebb malmának létrehozásába. Megépült egy hatalmas liszttároló, és tulajdonképpen a Budai Malom folyamatos fejlesztések alatt állt.
3, A Fővárosi Takarmánykeverő üzem, Nem volt a legkorszerűbb, de nem is volt veszteséges. Sőt, míg a tápokat a molnárok irányításával alkották, sokunk takarmánykeverő üzembe vágyott, mert jóval magasabb volt a fizetés, mint egy malomba. / zárójelbe, akkor még be volt tartva a recepttúra és nem minden méreggel volt teli, amivel a mai sertéstelepek némely urai saját keverőjükbe kreálnak )

 Miért kellet elpusztítani a fővárosban az összes a Pest-megyei Gabonkaforgalmi és Malomipari vállalat prominens üzemeit? -Először is vezető szerepe volt Pest megyei iparegységnek és rendszerváltó kormányok a versenyegyenlőségre hivatkozva, mondjuk az egész országba tönkreverték a megyei egységeket, a teljesen nyereséges és jól működöket is.
 Ám ezzel csak szétdarabolták, a malmok attól hozták a hasznot és ez nem volt oké. ( Az persze számomra teljesen érthetetlen, milyen érdek motiválta a fővárost egy munkát biztosító és iparűzésit fizető cégek szétverése, pláne annak fényébe, hogy Budapest állandóan pénzhiánytól szenvedett, BKV vergődése stb )

 A Takarmánykeverő üzemmel kezdték, arra hivatkozva, hogy útba van a Csepelre vezető híd létrejötte szempontjából. Csak, hogy képbe legyünk, ez az üzem, a 2-es villamos végállomásán magasodott, nem igazán oda épült az a bizonyos híd. Tehát ez volt az első turpisság, persze ledöntötték az üzemet.

 A Ferencvárosi malommal sok éven át ment a harc, kitelepítik az üzemet és millió elvont ötlet felmerült, ekkor még tudott küzdeni a Gabonaipar jogutódja, amit azért rendesen szétvertek, és messze nem volt olyan erős, mint volt, kiprivatizálták számtalan üzemét. Szóval ekkor még nem bírtak a Fradi malommal. Hát jött más, a modern Budai Malmot a politika használta pénzszivattyúként. Ez felettébb jó dokumentált történet, először az MSZP markolta ki folyamatosan a nyereséget, majd a FIDESZ. Ez tény, ez a dolgozok is tudták, hogy a politika játékai. Ám ezzel a cél, hogy az újgazdagokat juttassák monopol helyzetbe, még nem történt meg. Így teljesen hagyták tönkremenni az üzemet, nem kaptak karbantartásra pénz és rengeteg aljas lépéssel ellehetetlenítették a működését, így a Budai Malom is meghalt. S csak hogy világos legyen, a Budai Malom olyan modern üzem volt, mint amely malmokat most a csúcsnak tartanak és országos terítéssel  rendelkeznek. Tehát nem azért szűnt meg üzemelni, mert veszteséges volt, hanem, mert ellehetetlenítették a létezését.
 S végül a Ferencvárosi Malomra is lecsapott az állam, városrendezés és egyéb baromság néven. Budapest meg úgy tett, mint akinek nem kell az iparűzési adó, cinikus gazemberség. Nos lehet az én ízlésem rossz, de aki látta a Ferencvárosi üzemet, nem volt az olyan visszataszító látvány. Pláne figyelembe véve, hogy az úgy nevezett Bálna nevű veszteséges komplexum véleményem szerint, még inkább nem illik bele a városképbe. Lenézve a Gellért-hegyről egyből szemet szúr az a üveg baromság és esztétikailag messze nem olvad bele az összképbe. Na mindegy, irodaház projekt kedvéért óhajtották ledönteni az üzemet! Természetesen le is döntötték, a védett itt mit sem számított, ami hazánkba nem új, már mint a műemlék védettséget élvező épületek elpusztítása.

 Költői kérdések, mi haszna van 100-150 kilométerről szállítani a lisztet a Budapesti pékségekbe(?) Voltak malmai a fővárosnak, szerintem olcsóbb, 10 kilométerről beszerezni a lisztet, mint 100 kilométerről. De ezen nem kell mélázni, ezen aljas játéknak csak annyi volt a célja, hogy 2 vagy mindegy hány megye távolságából az újgazdagok cégei domináljanak, illetve például Szlovák liszt legyen akár átcsomagolva, mint ha hazai, ami viszont az olyan emberek üzlete akik mögött nincs termelés, csak üzletelnek, kétes módon. Mert tisztességesen nem nyereséges egy mások országból beszerezni lisztet.
 S még egy gondolat, az új malomtulajok érdekeiről, kiknek érdeke volt a két Budapesti nagy malom tönkretétele véleményem szerint, hiszen a főváros hatalmas piac. Ezen cégek akik nyilván bizonyos kapcsolatait tartottak fent az állammal, szerintem szintén bűnösek, mert ez nem verseny volt és győzzön a jobb minőség vagy a kedvezőbb ár, hanem ledöntése az ő konkurenciájuknak. Itt érdemes  kiemelni a két malom nem volt veszteséges! Az egész a piacról szólt, és arról hogy olyanok domináljanak a Budapesti területen, akik tisztességes versenybe, nem valószínű, hogy kiszorítsák e két malmot, mert igazából mindenkinek megérte a Budapesti malmok lisztjét venni, emberek mondták hogy jó volt a Ferencvárosi malom lisztje és bizony hiányolják. Itt arról volt szó, ami a múlt az rossz, és a haverjaim meg jók! Persze ez orbitális hülyeség, de erről szól az ország, ezért nincs semmink. A jót tönkretesszük  és csak a haverék tudnak valójában érvényesülni, nem egy úgy és ez már nem a malomipar, hogy állami támogatások nélkül nullák lennének.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése