2013. augusztus 30., péntek

Tudatosság hiánya!

 "Ugyanakkor olyan termék, hogy sok adalékanyaggal kevés lisztből sokat lehet kihozni. És mivel a legtöbb ember nem súly, hanem nagyság és látvány szerint vásárol, ezeket jól el lehet adni. A félkilós kenyerek ma már olyan nagyok, mint a régi egy-másfél vagy kétkilós kenyerek. Félelmetes dolgokat tapasztalunk az élelmiszeriparban."
 / Tóth Gábortól /

 Sajnos teljes mértékben egyetértek a fenti idézettel. Hisszük ha valami látványos akkor finom. De nem igaz, miként a látványpékségek sem extra csodákat készítenek, ám mert a leggyakrabban a helyszínen elfogyasztjuk, nem tapasztaljuk meg a termék igazi arcát. Mint a rozsos kenyerek, bizony a fene nagy rozs helyet maláta az amit bekevernek. A szeletelt kenyerek sem véletlenek, nem az a legnagyobb oka, hogy nekünk könnyebb legyen, hanem az, hogy ha egyből nem szeletelik fel, hát mi sem tudnánk otthon, sajnos sok esetben ez az igazság.
  Persze a kenyér alapja a jó liszt, a jó ami bizony szintén ritka holló. A minap beszéltek a tévében, hogy nincs nagyon kenyérliszt ( BL-80 ) nincs mert a modern malmok a porráőrlést tűzték ki zászlajukra, és bizony a porból nem igen lehet csodát teremteni. Egyszer ezt megemlítettem egy üzem főmolnárjának, szó se róla ő is a tulaj mennyiségre törekvő idiotizmusát követi, de látszott nem tetszett a megjegyzésem, ám messze nem cáfolta meg, igazolva a torpedó telibe találta a mai malomipar zászlóshajóit, mert ez most a trend.
 Trend de nem minőség! és miközben mindenki magyarázza mi az egészséges, javaslóm ne a reklámok nyomába lihegjünk. Mert sok csodás termékbe több az adalék, mint tengerben a víz. Már párszor említettem, de mindenkinek azt javaslom, hagyományos malmokból vegyék meg a lisztjeiket, ne az automata lisztgyárak tömegárúját, mert bizony a fene nagy egészség távol áll tőlük, tisztelet a kivételnek, bár 90% lisztkihozatalnál nincs egészség, csak rost hiány és vastagbélrák.
Ezek a hengerszékek még csodákra képesek, már ahol még vannak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése