2013. július 3., szerda

A molnárok 1-rész

Így néz ki az USA egy régi malma. Nálunk lerombolják!
Kezdhetném ott, hogy nem vagyok az a molnár aki fejből dobja az adott üzem folyamatábráját. Miként nem is tartozok a legjobbak közé, ám mivel a szakma iránti szeretett motivál én vettem a bátorságot, hogy írjak az iparról.
 S miért én, a válasz egyszerű, az egykor oly büszke molnártársadalom mára egy megalkuvó bérmunkássá alacsonyodott.
 Az egyik réteg beállt a púderliszt készítő nagyipar automatizált malomvilágát kiszolgálói közé, és mert vagy megvan fizetve vagy mert kell neki a munkahely, feladva büszkeséget és malom iránti szertetett, szó nélkül nézik, hogy a kihozatalt az égig emelve a tanultak alapján messze nem valódi minőséget adnak ki a kezük közül. S ez az oka, hogy a korpa is rajtuk ragad, mert ki a fenének kell, olyan anyag, amit az első szellő 100km-re repit.
 A másik réteg a kis maszekok rabjai, a kicsi legtöbbször zárójelet jelent, persze van kivétel, és erre a Tápiószelei malom a példa. Kicsi, aranyos és minőségre törekszik.
 De vissza a legtöbb maszekhoz, akinek gőze se nagyon van egy malom működésének optimális feltételeiről, ezért nincs karbantartás és ezért van, hogy majd az (okos) eldönti mit, mikor és miért. A Pilisi malom példája, az okos ember talentuma miatt ment csődbe. Ám itt nincs vége a maszek elmezavarának, mert a molnárjait lealacsonyította bérrabszolgává, és a véleményt el nem fogadva, azzal kezdi, hogy holnap akár nem is kell jönni.
 Dicsekvés vagy nem, ítélje meg az olvasó, de nekem a maszekkal is szerencsém volt. A Pándi malom tulajdonosa és a malom vezetője kiváltképp oly nagyszerű ember volt, aki adott a molnárja szavára, és nem kérdőjelezte meg egy szitabontást, sőt támogatta, hisz az ő érdeke is a jó minőség. Viszont el kell ismerni, nem ez a jellemző a maszek malmokra, és a molnár pedig feladva büszkeségét behódol, úgy a nagyoknak mint a kicsiknek, feledve azt, hogy mi is molnárnak lenni! Mert bizony nem az, hogy sorba tudom nyomkodni a vezérlőn a gombokat, hanem az, ha bizonytalan is egyes dolgokba, de amit tud azért ki is áll, mert tudja igaza van, és ami biztos nem tetszik majd sok malmosnak, de a rossz lisztet igaz, hogy ebben az országba el lehet adni, de attól még a vásárlókat csapják be és saját lelkiismeretüket.     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése