2013. április 12., péntek

Fehér kenyér mizéria!

Ismét és mindig, annyira agonizálnak egyesek a médiákban a fehér kenyér ellen, hogy az már szót kíván. Kezdjük azzal amit egy okos vázolt a közszolgálati tévében, mégpedig a rost tartalom hiánya!
 Nos ez tény és való, hogy nem a leggazdagabb a rosttartalma az említett kenyérnek, ám nem hiszem, hogy csak kenyérrel kellene táplálkozni, talán a gyümölcsök fogyasztásával pótolható az a bizonyos rost mennyiség.
 a másik felvetése a tritikálé, hogy a búza-rozs keveréke legyen a kenyér alapja. Hát elárulom, ez egy régi ötlet és próbálkozás, mely úgy ahogy volt meg is bukott. S ezen növény fő területe a takarmányozás lett.
 A sokadik gondolatom ezen ügyben, minél egyszerűbb és igénytelenebb gabonafélével kívánnak egyesek etetni minket, annál drágább a lisztje és a belőle készült kenyér. Tehát itt nem az egészséges táplálkozás az egyik cél, hanem olcsón előállítható, de drágán értékesíthető árukkal való elárasztás.
 A fehér kenyér sokadik hibája, egy részből a modern malmoknak köszönhető, ahol olyan százalékos lisztkihozatalt produkálnak, amely valóban rost nélkülivé teszi a kenyeret. De itt nem a kenyeret kell száműzni, hanem a malmoknak kellene betartani a 72-73%-os lisztkihozatalt, és akkor lenne annyi rost tartalom, hogy nem kritizálhatnák a fehér kenyeret.
 Ja és tegyük hozzá a pékségeket, akik fehérítőtől kezdve minden nyamvadt adalékkal teli tömik a kenyeret, egy részt a ..ar liszt miatt, másrészt a szakemberek hiánya végett, a pékségekben. S harmadrészt, hogy felgyorsítsák a kenyér előállítási idejét.
 Talán mikor a rostról filozófiáznak a szakzsenik, először a valóban káros adalékokat száműzzék a kenyerekből és egyéb termékekből, mert a rost pótolható a megfelelő táplálkozással, ám a mérgek amik az adalékok, hosszútávon igen csak hazavágják az emberi szervezetet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése