2012. november 22., csütörtök

Malom tüzek!

A malmokban történő tüzek két okra vezethető vissza. Az első az emberi oda nem figyelés, a második pedig a vezetés oda nem figyelése. Régen mikor még megtartották az éves karbantartásokat, inkább az emberi tényezők okoztak kisebb-nagyobb tüzeket. Ma mikor a profitra hajtanak, a mohóság, a vezetés minél nagyobb bevételre törekedése a fő ok!
- Az egyik legnagyobb ok, persze vannak kivételek, az hogy egy 10 vagonos malommal 15 vagy 20 vagonnyi búzát akarnak leőrölni. S ez magától érthetődön a karbantartás rovására megy, illetve a szabadságok ki nem adásával igyekeznek megtermelni a kitűzött célt.
- Nem tudom biztosan, de ennek a tendenciának a legnagyobb felelősei a Főmolnárok és az Üzemvezetők akik nem akarva vagy nem merve nem szálnak szembe a tulajdonos messze nem raciónális elvárásaival.
-Ennek az egyik oka, hogy féltik a jó fizető állásukat, a másik, hogy nincs malomipari tapasztalata, ami azt jelenti, hogy nem molnár végzettségű az illető. Igaz, nem is lehet, mert nem nagyon van molnár képzés ebben az országban. Hiába agrárország lennénk megfelelő szakemberek nélkül. Mert hiába van jó földünk és jó gazdáink, ha nincs jó molnár utánpótlás, amiből adódik a rossz liszttől kezdve a malomtűzig minden. S még egy apróság, sajnos sok jó szakember sem mer megszólalni, hogy le kellene állni mert tüzes ez és ez a csapágy.
- Nem mernek mert az irracionális felvállalásra rábólintó vezetők bizonyítani kívánnak, ebből kifolyólag NEM LEHET LEÁLLNI!
- Nem lehet, mert egyszerűen a kirúgással fenyegetik a molnárt, ha szóvá teszi, hogy meg kell állni, mivel komoly a gond van az üzemmel. Persze ez a legkönnyebb hozzáállás! de vajon az a főmolnár vagy üzemvezető akkor is olyan hangos mikor a tűzoltók mentik ami menthető???
- Hát elárulom nem! egy az egyben ráverik a műszakra és azon belül is az épp dolgozó molnárra, mondván természetesen utólag "Ha te tudtad ilyen nagy a baj, miért nem szóltál!"
- Na ugyan miért is??? 
-Ugyan ki is mondta, hogy ha még egyszer lemered állítani az üzemet ki vagy rúgva(?) Szóval sajnos azon felül, hogy egyre fogynak a szakemberek, a pénzhajszolás az ami a malmok kigyúladását jócskán növeli a kockázatát.
-Ez remélem nem általános, de böven akad malom amelyre érvényes ez a tendencia.
( A képen a Kisvárdai malomtűz részlete látható)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése