2013. november 26., kedd

Fárasztó a szélmalomharc!

 Mikor kezdtem a Malmi iskolát akkor még három nagyvárosban folyt a molnárképzés. Itt vannak a nagy rendszer ( rabló ) váltó pártok és már nincs sehol.
 Anno Budapest, Székesfehérvár és Nyíregyháza volt a malmi oktatás fellegvárai, ma a nagy semmi! Persze minek is molnár, mikor a kéregöntést ugyan kitalálták, de manapság a kéreg őrlés a divat. Gondolom úgy vannak a pénzéhes tulajok, kell a vastartalom a jó népnek.
 Nekem Budapest volt a város ahol tanultam, s az iskola a Pesti Barnabás Élelmiszer ipari suli volt. Akkor inkább az iskolára voltam büszke, mert egy jó nevű intézet volt és most is az.
 A mondás szerint Székesfehérvár volt a legerősebb, bár aki Nyíregyházán tanult az arra esküdött. Rég volt, ma már ilyen gond nincs, mivel nem kell molnár csak betanított koma aki acélt őrölve vita nélkül teljesíti a 89% lisztkihozatalt.
 De ne szidjam e beteg irányzatot kikövetelő tulajokat, hiszen ők csak a vásárlókat és az egészségüket károsítják, mint a legtöbb élelmiszer ipari vállalkozás.
 A szomorú az, hogy akik igazán szeretik a szakmát, azok belerokkannak látva ezt az ÖKÖR irányzatot.
Hát körülbelül lassan ennyi marad az iparból.

 A még szomorúbb pedig az, hogy akik még benne vannak a szakmába és valóba molnárok, az állásuk miatt vagy mert jól meg vannak fizetve, szemet hunynak e hanyatlás fölött, sőt ők maguk is cinkosaik!

Talán a korszerű táplálkozás címszavai helyet a borzalmas árairól híres teljes kiőrlésű, zab meg a csoda tudja milyen magvak lisztjei helyet, megkövetelnék a normális BL-55 (finom ) és BL-80 (kenyér ) lisztet. S akkor nem kellene adalékos kenyereket csámcsogni. De amíg a tudatos vásárlás addig tart míg megveszi a drága, bionak kikiáltott terméket, aminek igazából olcsóbb az előállítása ( legalábbis a teljes kiőrlésű liszt esetében biztos ) szóval míg  veszik a drága és olykor messze nem is oly bio cuccot, jobban járnának, ha minőségi, valódi búzalisztet vennének, ami nincs púder finomságúvá alakítva, s így megmarad a rosttartalma.
 Anno a púder liszt a filterliszt volt, "hógolyózni lehetett vele annyira finom és annyira tapadós. Nos azt az én időmbe hulladéknak számított! Ki volt zsákolva! Most hasonlót vásárolunk szépen becsomagolva.    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése