2013. március 13., szerda

Kenyér!

S mi is kerül az asztalunkra(?) nos itt néhány tévhitet gyorsan eloszlatunk, mert a kenyér, ami valódi kenyér igenis nagyon finom. Persze itt belemélyedhetnénk az egészséges vagy modern táplálkozás rejtelmeibe, illetve meg nézhetnénk miből is készül a kenyér.
-Egy apróság, ha lisztet vesz bárki is a boltba, nézze már meg a gyártó üzem nevét. Nekem ez szakmai ártalom, de kíváncsi vagyok mit és melyik malom gyárt. De ezt érdemes mindenkinek megtenni, mert van olyan forgalmazó amely nem tünteti fel a gyártó malmot, élek a gyanúperrel, hogy az a liszt nem is magyar, hanem csak átcsomagolt, olcsó külföldi lisztszerűség. Már csak azért is fogalmaztam úgy, hogy lisztszerűség, mert a tejhez hasonlóan, a lisztbe is akad ami csak lisztszerű, de a búza mag belsejéből igen kevés akad. Hála a sok-sok E betűs adalékoknak. ( csak picibe mondom, az adalékok nagy része, nem hasznos az emberi szervezetre!!!)
-De vissza a kenyérre, az én időmbe a Búzát leőrölve annak lisztjéből készült. Ám ma, még egy jó tanács, el kellene olvasni a kenyér csomagolásán az összetevőket, és nini itt is akadnak E betűk. Roppant furcsa, ez a E betű nélkülözhetetlen(?) csak azt nem tudom, szegény nagyanyáink, hogy tudtak E betű nélkül sütni???
-Na de lépjünk tovább(?) hát annyiba ne, hogy e modern és csodásan szennyezte, mérgekkel teletömött világba próbáljunk visszatérni a hagyományoshoz. Sőt, aki teheti süssön otthon  minőségi lisztből saját, és garantáltan egészséges kenyeret.
-S ahogy az s-el kezdtem, ezzel lassan le is zárom a kenyérről összegyűlt gondolatainkat, ahogy ígérve eloszlatok egy augusztusi tévhitet, mert ugye az az új kenyér ünnepe, de már a pékek jó egy hónappal előtte új lisztből süthetnek. Ahogy az én időmbe, a liszt címkéjén, meg is volt jelölve, hogy felesbe őrölt gabonából készült az adott liszt. Ami az jelenti, hogy a tavalyi és az idei búza vegyesen van őrölve. Persze ez nem bír jelentőséggel, csak érdekes miért akkor ünnepeljük az új kenyeret, mikor az már réges-rég új.
-Szép napot és hasznos, összetevő böngészést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése