2014. november 22., szombat

Mi is az egészséges???


 Régi elveket valló molnárként, csak szomorúan nézem a modern malmok porlisztjeinek dömpingjét. Nézem és nem értem, hogy a mennyiség miért írta felül a minőséget, egy olyan iparágban, ahol a minőség mellet is ki tudnánk szolgálni a lakosságot.
 Nézem a reklámokat, hogy teljes kiőrlésű gabonából... Igazából dupla üzlet, hiszen megvesszük a fehér kenyeret, majd mert bedumálják, hogy a teljes kiőrlésű milyen csodákra képes azt is megvesszük, már akinek van rá pénze és bedől a reklámoknak.
 Egy apró tény, ha megeszünk félkiló fehér kenyeret, annak megfelelő energiabevitelhez egy egész kiló teljes kiőrlésű kenyeret kellene megenni ( fogyókúrára poén, de fizikai munkások  számára, ha nincs emésztőszervi bántalmaik felesleges, csak jó malom, jó lisztjéből készült kenyeret kell fogyasztani.). A másik, a búza esetében az igazán egészségre hatásos, maga a búza csira! ez a finom diópótlónak  is használt anyag rák megelőző és rengeteg vitamin tárháza. Ha egészségesen szeretne valaki táplálkozni, akkor inkább vásároljon egy csomag búza csirát és napi egy kanállal fogyasszon, na az valóban EGÉSZSÉGES!!!
 S már sokszor leírtam, a fehér kenyér nem azért nem túl jó, mert nincs benne a búza héja, vagy darabkái hanem az anno 72-75% lisztkihozatal helyet, a modern malmok 88-90%-ra hajtanak és így az emésztőszerveinknek fontos rosttartalmat eltüntetik, a por nem rost, csak por.
 Persze a pénz mindent felülír, és minden, messze nem molnár végzettségű emberke, csak a profitot nézi, tulajdonosi bolondériájába, azzal nem törődve mily sok kár okozhat eszement pénzéhsége. De hát ez a vad kapitalizmus és mindenkit megnyugtatok ez nem csak a malomipar hibája, az egész élelmiszeripar keresztmetszete. Szója a húskészítményekbe! persze értem, kell egy kis GMO, illetve kevesebb állati fehérjét használva fel, szinte nem is kell jószág a felvágottak készítéséhez , ócska fűszerek, szója és némi nyesedék. Na de ez van, ez a agyon dicsért hazai élelmiszeripar.

1 megjegyzés:

  1. Lassan 38 éve ,mióta a Tanmalomban megkóstoltam,szinte mindennap egy kis maréknyit megeszem!Finom!!!

    VálaszTörlés