2014. november 12., szerda

Beszélgetésből kiindulva. ( Döglödő Malomipar! )

Eltöprengtem amit hallottam, hogy mennyi az igaz, jó kérdés, de van benne az biztos. -Szóval beszélgetünk, mi másról, mint a malomiparról és felhozom a külhoni liszt problémát. Mert azt megértem, hogy vegyes vagy külföldi tulajdonú malomcég kiviszi a búzánkat és inkább a saját, otthoni malmait üzemelteti, mint az ittenieket. Ám már ez is furcsa, hiszen a kivitel, az ottani leőrlés és ugye a vissza hozatal plusz költség. De gondolom hosszútávon megéri, ha megölve a hazai malmokat immár lisztbehozatalra is szorulva teljesen kiszolgáltatott országgá válunk. Mert természetesen utána az árak a győztes cég dönti, bár így is ölik egymást a hazai malmok egymás árai alá licitálva, ezt a nagy bevásárló üzletek polcain jól látható.
 Ám ez a búza kiutaztatás, amennyiben, nem egy komoly külföldi érdekeltségű cég műveli, akkor az adócsalás! Hiszen csak az áfán tud nyerni a figura, nos ez utóbbi volt amiről a beszélgetés "fénypontjaként" lehetne beszélni.
 Adócsalók, vannak persze cukortól a pelenkáig sajnos ez az ország a gazembereknek virágzik. Ahogy egy jogban jártas ismerős mondotta, tisztességesen a mai hazai viszonyok között rohadtul nehéz talpon maradni, a megoldás a kiskapuk tengere, vagy nem lesz beszélő telepjáró a cégvezér garázsában.
 Mert tény a malomiparban, a tulajdonosok körében oly kevés a molnár és oly kevés az olyan alkalmazott molnár aki kiállna a szakma becsületéért, hogy marad a púderliszt, a kinti-benti szemét és a szuper apuk, a tulajdonosok zsíros vigyora.
 S e tendenciát mi molnárok nem tudjuk megállítani, pláne a vásárlók, illetve az állam támogatása nélkül. Az állam nem fog lépni, ők tették tönkre az összes nyereséges iparágat, a saját profitjuk érdekében, s a vásárló amíg csak magába morog és nem kérik el a panaszkönyvet, hogy szar a liszt és a szarból készült kenyér is, változás nem lesz.
 Szomorúan hallom, hogy egyre több molnár dolgozik Ausztriába! Egyrészt megbecsülik a szakmunkát, nem a porlisztet okádó automatamalmokról van szó, mert oda nem kell molnár csak egy KW figyelő, hogy túl ne lépjen az üzem az igényel energia  fogyasztáson. Másrészt nincs malom az országba, ami van vagy robotmalom vagy haldokló és néhány jó és jót is gyártó. Ám a mennykő be fog csapni, mivel nincs molnárképzés és a mi generációnk nyugatra utazik, a kutya nem fogja elmesélni, mikor esetleg egy értelmes kormányzat kerül hatalomra, mi is az, hogy igazi malom és hogyan is kellene SZABÁLYOSAN, NEM DURVÁN ÖSSZESZORÍTVA beállítani egy hengerszéket.
 Mindegy, mivel itt nincs mód malmot beindítani, mert senkinek nem érdeke, illetve egy mezei molnár soha nem kapna annyi hitelt, marad Ausztria!!! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése