2014. május 6., kedd

Liszt???


"Finom" Liszt
 Oly időket élünk mikor az egészséges táplálkozás egyre fontosabb szerepet tölt be életünkbe. S ezen életmód egyik kulcsa a LISZT!
Nem tudom ki, hogy van vele, de véleményem szerint rossz minőségű termékek sorakoznak a boltok polcain, tisztelet a néhány kivételnek.
 Olykor megkérdezik tőlem, melyik malom lisztjét vegyék, hát szívem szerint azt mondanám egyikét sem! Persze ez túlzás, de elárulom amiket reklámoznak és melyek nagynak tartott vagy modernek titulált üzemekből kerülnek ki, az esetek túlnyomórészében messze áll a jótól.
 Mint tudjuk a rosttartalom fontos az egészséges táplálkozás és maga a szervezett számára. Ám a nagy és modern malmok Svájcból behurcolt gépekkel porszerű lisztet alkotnak.
Ezen termék mindenre jó csak éppen az egészségünket nem szolgálja! Nem véletlen a drága teljes kiőrlésű lisztek és egyéb gabonaőrlemények.
 De elárulom ha a malmok nem arra törekednének, hogy egy adott gabona mennyiségből minél több lisztet "préseljenek"  ki, akkor távolról sem kellene annyi lisztfajta a polcokon. Mert egykor a 74% lisztkihozatal jónak és megfelelőnek számított. Ma a nagy malmok 88% és fölötti eredményt hajszolnak és ez egyet eredményez POR LISZTET!
 Port, ami bizony nem feltétlenül szükséges a szervezetünknek. A gabonából kiőrlik a lelket is e "szuper" gépekkel. S miközben a malomtulajdonosok többségének gőze sem nagyon van a szakmaiságról és csak a profitra törekednek, nekünk nem jut más, mint a kiőrölt alig használható ilyen-olyan lisztnek titulált valami.
 Az igazság az, hogy a modern malmok, már nem is malmok hanem lisztgyárak, részei a tömegétkeztetésnek. Pedig az ipar megengedhetné a minőségi liszt gyártását, mert túlkínálat van és ráadást külföldről is hozzák befelé a liszt nevű valamit.
 De hogy konkrétan is tanácsot adhassak, azt javaslom aki teheti közvetlenül malomból vegye a lisztet és csak hagyományos transzmissziós ( szíjáttételes ) üzemből, mert ott még minőséget kaphatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése