2015. március 28., szombat

Ami adódik!

 Csodás országunk, csodálatra kevésbé méltó mezőgazdasági cégei, a szövegen túl semmit nem tesznek egy valós problémával szemben, és ez az éghajlatváltozás!
 Persze sokan tagadják, és igen, mi vagyunk az okosak, ám azért el kellene töprengeni, hogy évről évre melegebb a nyarak és a csapadékeloszlás egyre szélsőségesebb.
De mindegy, mert leginkább siránkozni szeretünk, és ez mögött a bebetonozottság és a jelen pillanat pénzéhsége mozog!
 Velünk ellentétben, például Spanyolország cselekedett, hogy mezőgazdasága rugalmas legyen. -Mi, egykor Európa éléstára egyetlen dologra összpontosítunk és ez a pénz! Nem törődünk a bajokkal, nem, mert az aszályt, belvizet és a többi gondot az állam megoldja, így tisztelet a néhány kivételnek, nincs is érdekükbe a változtatás!
 Ott vagyunk, hogy több húsznál is több gabonafajta kering a piacon, és ezek hibridek, azaz manipuláltak és egyetlen célt szolgálnak, a hozamgyarapodást!
 De nem ez a jövő! -A jövő megtalálni az őshonos fajokat és azok közül kiválasztani, melyek alkalmasak lesznek a klímaváltozás ellenére is az országot gabonával ellátni. Igaz, a Magyarság gazdasági szereplői, kerüli az előrelátást, mert csak profitra koncentrálnak, s ezek szidják a nyugati cégeket, kicsit ironikus!
 S még ott vannak a mezőgazdasági magazinok, ők is az újítások közül a minél olcsóbb és minél nagyobb hozamot hozó HIBRIDEKRŐL beszélnek. Valahogy nálunk tabu téma a valóság, és tabu a tisztességes vállalkozások és célok publikálása, néhány kivételtől eltekintve. Ám ez oda vezet, hogy miközben így is behozzuk a külhoni gabonát, mert olcsóbb, vagy csak utaztattuk, a végén, mint a rendszerváltás sok eredményeként, az eredményt negatívan értendő, az ország nem fogja tudni ellátni magát, gabonával, úgy étkezési, mint takarmányozási szempontból. Ez nem most lesz, de éveken belül felettünk lebeg e nem túl ideális kép, és ez csak azért, mert nem vagyunk hajlandóak két lépéssel előre pillantani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése