2015. március 21., szombat

Szösszenet az élelmiszeriparról.

A szója amit eszünk közvetve és közvetlenül!
Még, hogy GMO mentesek vagyunk...
 Oly sok és oly okos ember magasztalja a hazai élelmiszeripart, hogy az ámulás az én részemről teljes. Teljes, mert olyanok mondják meg miért is jó a hazai, akik még nem is látták azt a rendszert ami ellát minket, finom és kevésbé finom falatokkal.
 Van kivétel, ám tudni illik a kivételek száma is csökken, a pofit éhség már a legkisebb gazdákat is elérte, elnézve, hogy a nagy szemétbe csomagolt szemetet kínál, ő sem kíván lemaradni. Valami zavar van sokak mentalitásával, sírnak, hogy tisztességesen nem lehet fenntartani üzemet, földet vagy közértet. -De akkor valaki mondja el, miért él csodás házba, honnan a terepjáró, luxus kocsi és a négy üdülő! - Szóval a panaszok mögött a vállalkozók, butasága ( azaz alkalmatlansága, a pénztől ugyanis még nem lesz alkalmas valaki, például egy malmot üzemeltetni, így ez tényleg vezethet bukfenchez ) de leginkább pénzimádata áll, amely felülír minőséget, tisztességet és a munkavállalók megbecsülését is.
 De vissza a lényegre, mi is az egészséges(?) már néha az sem amit az őstermelő piacra dob. Vettem egy doboz tojást, az a egyen szín elkápráztat, és szidom is otthon azt a pár tyúkot ami van, hogy miért nem kapirgálnak össze, hogy egyformák legyenek a tojásaik. -Hűm, szinte ahány tyúk annyi színárnyalat. Nem úgy az őstermelőnél, teszem hozzá, régen sem ennyire egyen színű tojások forogtak őstermelőtől és multitól egyaránt! -A poén csak az, hogy ugyanaz a tojás, mert nem más, a kis boltba egy 100ft-vel több. Lehet szidni a multikat, de miért is fizessek ugyanazért az áruért többet? -Nem jobb, pont olyan szép színű és lehet, még egy helyről is érkezett...
 Ám ez van az egész élelmiszeriparba és kiszolgáló, illetve bedolgozó szektoraiba is. A nagy genezist itt kellene kezdeni, mert ezt meg lehet valósítani, belátható időn belül, már ha szeretnénk. s ráadást még lenne esély a jövőnek, ha szigorú szabályok és saját igényességünkkel elutasítsuk a szemetet!
-De csak egy költői kérdés, meg e nézi valaki, milyen lisztet vásárol, mely malom terméke, vagy egyáltalán fel e van tüntetve a gyártó és nem csak a forgalmazó. Persze a kérdés csak költői, mert azt vesszük le a polcról ami olcsóbb, illetve aki teheti, amire rápingálták egészséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése