2015. február 20., péntek

Bonyolult?

 Hűm, nem vagyok egy zseni molnár és minden nappal fogy a tudása az embernek, pláne mikor évekig nincs benne a szakmai pörgésbe, ám egyet azért tudok, a malomüzemeltetés nyereséges!
  Persze ezer ellenérvet tudnak sokan felsorolni, ám azt nem sorolják hozzá, hogy mielőtt becsődöltetnek egy üzemet, mennyi milliót pakoltak a számlájukra. A magam részéről, mivel egy hagyományos és egyben nyereséges malomba dolgoztam, nem tudja a tényt senki megcáfolni.

 Igaz kell a piac és kell a tömegárú! -A minőségről a szakma nagy része lemondott és bár mondják , hogy szuper a liszt, ez megkérdőjelezhető egy 90% lisztkihozatalnál. Nem sorolom fel a már ezerszer elmondott véleményem. Viszont csak úgy költőin megkérdezem, az oly sok és oly okos üzletember miért nem számol utána, hogy mi nyereséges és mi az ami nem!
 A mai lisztárak, messze nem extra profitot biztosítanak egy hagyományos malomnak, ám a minőség erejével talpon tudna maradni. A nagyoknak nem érdekük a minőség, mert kisebb a nyereség és mivel a port is megveszik, hisz a pékségekbe még valódi péket sem lehet nagyon találni aki szólni tudna, hogy "-Hé srácok, vigyétek vissza a púdert és hozatok lisztet" tulajdonkép mindegy mit küldenek és a sütőipari munkás beveti a pékség nagyágyúit az adalékokat, lisztjavítónak titulált ízéket és már meg is van oldva a dolog.
 Nálunk, fogyasztható, és jónak mondható félkilós fehér kenyér 180ft, nos ezen az összegen több mint 2 kiló lisztet be tud szerezni a pékség, és ugye a félkilós kenyérből messze nem fél kiló a liszt! -Nem bántom a pékségeket, pláne ahol pék is dolgozik, ám a malmok ellenében a pékségek bizony extra nyereséggel dolgoznak.
 Ja és beszélünk a gázárról, a közepes kis pékségekben nem igen gázkemence van, be kell nézni a multik helyben sütött részlegébe, elektromos, időzítős masinák vannak, és ez sok pékségre is igaz. -Csak el kell nézni a péküzemet, még kéménye sem nagyon van, a kemencéhez pedig kell, és nem kicsi. -De visszatérve a kérdéshez, a malmok megélnének, mert a minőségre lenne igény, és sok dolgot kilehet hozni egy malomból, nem csak lisztet!!!
 Ám valamiért retteg befektetni mindenki, úgy, hogy utána sem számolt. -Persze tudni kell mit akarunk és nem a gázszerelőkhöz hasonló eredménnyel  jár egy malom tulajdonlása, vezetése, hisz pillanatok alatt nem lesz az ember milliárdos, még a JÓISTEN segedelmével sem. Ám a régi idők molnárjai sem a milliomos létre törekedtek, anno ezért voltak megbecsülve és ezért kérte ki a molnár tanácsát a település, mert becsület, megbízhatóság és jószívűség jellemezte őket, ezt nem lehetett megtanulni, ez jött a molnárléttel, ma meg anyagi érdekből olykor megy...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése