2014. augusztus 30., szombat

A rossz az nem jó!

 Manapság eretnek gondolatnak számít, ha valaki egészséges és minőségi lisztet kívánna előállítani. A szomorú az, hogy szakmai körökben is elfogadott a porliszt és a hozzá épült teljes kiőrlésű és egyéb különleges lisztek létrehozása.
 Ám egyik szülte a másikat. A lisztkihozatal mára már  90% az automata malmokban, ez a liszt rosttartalmát drasztikusan csökkentve, megnövekedett a rosthiányos étkezés végett a vastagbélrák! -Erre találták ki, úgy mond kompenzálásként a korpás, teljes kiőrlésű, rozs és társai liszteket és a belőlük készült kenyereket.
 De mire is jó ez? -Egyszerű, az új gazdag réteget a profit érdekli és a minél kevesebb ember alkalmazása. Ergo, rossz liszt, rossz egészség, igaz a malmi nagy cégek vezetői kellemesen gazdagodnak.
 Ráadás ezen nagy cégek jelentős része nem is magyar, van nálunk német, osztrák ukrán érdekeltségű országos malomipari cégek. S hogy történhetett, e szomorú állapot(?) úgy, hogy a politika kiárusította az anno nyereséges malomipart. A privatizáció jegyébe romba döntötték a hazai gazdaságát. Ezen gazfickókat nem dicsérni, elítélni kellene HAZAÁRULÁSÉRT!
 De vissza az egészséges liszt világába, nálunk Pilisi malomba a 72-75% tökéletes volt és minőségi liszt. S furcsa azon időkbe még nem volt elszaporodva a étkezéssel összefüggő rákos megbetegedések. Ez nem csak a malomipar bűne, de részese a növekedett tendenciának, a külföldi port okádó gépek behurcolásával, csak, hogy még egy kilóval több liszt legyen.
 Ám nem ez a jövő, ezt már nyugaton bizonyos területeken megértették, ezért van a településnek saját malma és péksége, és bizony nem kell nekik az adalékos kenyér, miként a tömegliszt a por vagy ahogy egy kollégám mondta púderliszt.
 Én hiszek egy egészségesebb jövőben és a hazai malomipar felébredve kiáll a sorból és újra lisztet és nem betegséget okozható port gyártva, újra méltóvá válik arra, hogy díjnyertes lisztekkel újra a világ élvonalába kerüljünk. -Igaz, akik mernének és akarnak változást, nem kapnak sem banktól sem magánszemélyektől támogatást. De attól még nem az a helyes amely úton most halad az egész élelmiszeripar. Ráadást nem is lennénk rákényszerítve a tömegcuccra, a hagyományos és tisztább mód is el tudná látni az országot élelmiszerrel, csak hát a gazdag csak gazdag maradna és nem lehetne szuper gazdag. Sajnos az értékrendek pénz központúja, de az idő előtti halál is ezzel a felfogással jár, sajnos a legtöbbünkre érvényesen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése