2014. március 10., hétfő

Malom és Malom


 Sok elképzelésem volt és van, hogy mi helyes és miként lehet korrekt módon a Malomipart méltó régi hírére emelni. De igazából sehogy, vannak a nagyok és elárasztanak nem túl megfelelő lisztel. Van néhány közepes és kicsi akik próbálják a minőséget, ám ez a vonal is ketté szakad. Az egyik tisztességes a dolgozóval és bár nem tudd csábító fizetést adni, de legalább a lisztje és a munkaidő megfelelő.
 Ám ott a sötét oldal, van ahol nincs szabi, hiába van bejelentve nem fizeti a munkásnak és a táppénzt is lenyeli, az meg hogy 12 órába hajtja a molnárt hab a mocskos maszek tortáján. Nagyon sötét és gonosz emberek is malomhoz jutottak a rablóváltás idején. Akiknek pedig jogos jussa lett volna, hát elutasították.
 De az árnyoldal mellet mi is lehet a fény? - Ez olyan kérdés amire a választ ugyan tudom, de az kevés.
 Ausztria a kis malmok hazája, a városka malma a városka pékjének őröl és az meg a városka lakóinak, és ők például a lisztet és pékárút nem a bevásárlóközpontokba veszik. Ezt kellene nálunk is, de ugye a nagy malomipari cégek tele dobálták az üzemüket a szuper modern Svájci berendezésekkel amivel mindent lehet őrölni, és mivel a mennyiség nálunk felülírja a minőséget, megszületett a porliszt. Ám, egy transzmissziós malomba ez a játék nem működne, mert a szíjak ledobnák magukat a tárcsáról, ha túl erőltetik. Így akarva vagy sem a normál lisztkihozatal születik meg. Persze vannak szíjak amik nem esnek le, de aki egy ilyen malmot üzemeltet és van mersze Ganz hengerszékekkel dolgozni, csodás minőséget kap és még a korpát is el tudja adni, mivel nincs az is pehelyé lapítva. Mert bizony a mai malmok zömének korpája, mindenre jó csak takarmányra nem. Jön egy szellő és már el is vitte az egész zsákkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése