2014. március 19., szerda

Malomipar

Kezdhetném ott, hogy egy nagy magyar malomipari cég büszkén jelenti terjeszkedik. Hű, ez nem vágott padlóra, már csak azért is, mert egy monitorokkal és Svájci gépekkel teli számítógép vezérelt malomról van szó.
 Én nem lennék büszke egy olyan üzem megnyitására ahol a mennyiség és a pofit számít. Mert mit is takar ez? -Először is nem egy tömeges munkalehetőséget. Pár ember nézelődik a monitorokra sandítva. Az ilyen üzemek zömében púderfinomságú lisztet állítanak elő, ami egyenlő a nem túl jó minőséggel és a minimális rosttartalommal.
 Nekem volt szerencsém kipróbálna e bizonyos cég BL-55 lisztjét. Nagyszerű volt, még konyhai géppel sem tudtam csomómentesíteni. Szóval a korszerűnek mondott technológia csak üzlet, de amit előállít az se nem korszerű se nem egészséges főtermék!
 Persze még egyszer elmondom, a hagyományos transzmissziós malmok úgy minőségben, mint munkahelyteremtésben jóval túlszárnyalja a robot malmokat. S ezt is elárulom, ha a tulajok nem kizsigerelnék a malmaikat a végtelenségig a hagyományos üzemek is nyereségesen működnének és legalább 60%-al több munkást alkalmaznának. Amelynek egy részéhez nem kell érettségi, csak elszántság és némi fizikai erő.
 S mi lenne, ha visszaállnánk a régi módira? -Több munkahely és minőségi liszt ami több adót jelentene az államnak. A kihasználtságról meg annyit ki lennének, ha a külhoni liszteket nem engednék be!

 Nos ahol utoljára dolgoztam hagyományos malom volt és számomra a körülmények is elfogadhatóknak számíthatók. Hál isten, az üzemet irányító vezető nagyszerűen a kezébe tartotta a malmot. Szóval hagyományos malom és bár véleményem szerint egy plusz ember kellet volna az optimális működéshez, ám így is egy műszakban havi tiszta 4-5 millió forintot hozott.
 Mikor bezárt végig leveleztem majd az összes malmot, hogy fektessen az üzembe, mivel bezárt és 4-5 millió minimális létszámmal egy 100 zsák/nap mellet kiváló üzletnek számít. S ami a lényeg, minőséget tudott előállítani és nem por lisztet és nem tápérték nélküli korpát. De természetesen ez Magyarország és egy egyszerű molnár szava kevés. Meg ugye nagy részük nem is engedte volna a természetesen egészséges liszt előállítását, mert a mennyiség a profit a tudatosnak képzelő vásárló meg a balek.
 Tehát így nincs malom és abba a gabonafajtából hazánkba nincs minőségi liszt! Persze búzából is kevés, nagyon kevés. Hiába a nagy multi kilométer hosszú polcai, ha ami olcsó nagy százalékba vacak, ami meg jónak mutatkozna, ugye mert bio vagy a csoda tudja minek van minősítve extra áron lehet megvenni.

 Mit tartanák ideálisnak? Természetesen a transzmissziós Magyar gépekkel felszerelt Malmokat, egy biztos lenne bőven hazai és jó liszt. De egyszer szeretnék egy szélmalmot üzemeltetni vele párhuzamosan egy hagyományos kemencékkel és kelesztéssel dolgozó pékséget. Amiből senki nem lenne szuper gazdag, de egy vagy két települést el tudna látni kiváló minőségű lisztel és kenyérrel. S ha belegondolok az egészségnél mi fontosabb. Arról nem is beszélek, hogy zokszó nélkül legjobb esetbe fele áron lehetne árulni a szép természetes és egészséges hazai kenyeret. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése