2013. január 30., szerda

Röviden

Minap beszélgettem egy ismerőssel, s kérdezte miért oly ritka a BL-80-as liszt. Nos ez a kenyér liszt és a jelzése a hamutartalmat jelzi. A válaszon nem kellet sokat töprengenem, egyrészt a finom-liszt drágább, másrészt a csontig fogatott hengerek (ezek melyek őrlik az anyagot) porszerű képződményt kreálnak, ugye hogy a liszt százalék minél magasabb legyen. Két liszt van sötét és világos, meg egy kevés pehely szerű, a fűtésen kívül szinte semmire sem jó korpa.
-Minden esetre azt tanácsoltam az ismerősnek, hogy keressen egy hagyományos kis malmot és közvetlenül a gyártótól vásároljon. Mert mint már oly sokszor felvázoltam, az ipar haldoklik. Egyrészt jelentős malomipari cégek Osztrák, Ukrán, Német tulajdonba vannak, másrészt a Magyar tulajdonú üzemek is szakmai hozzáértést mellőzve csak a profitra hajtanak, természetesen elhanyagolva a karbantartást, túl dolgoztassák a munkásokat és a minőség helyet a mennyiségre törekednek. Vannak kivételek és irányukban minden tiszteletem. Ám lényegében egy Malomipari nagyhatalmat szinte teljesen leamortizálták. Budapest kiirtotta malmait, amire anno oly büszke volt az ország és oly híresek voltak, hogy a világ minden tájáról a Magyar Malomipar csodája után jártak. De ez a múlt, kivégezték a Tejipart, lásd a multik polcait ahol román, szlovák és ki tudja hány helyről való tejnek nevezett fehér vizes löttyöt kínálnak. Majd a Cukoriparunkat golyózták ki, uniós tanácsra, s most van egy szem cukorüzemünk ami javarészt nem is magyar tulajdonú.
-Kínlódik a húsipar, és a malomipar sem igen van jobb helyzetben. Volt idő mikor nem Svájc vezette a Malomipart, sőt németből és Svájcból hozzánk jártak a szakmát tanulni. Most meg nyugatról jönnek be a magyar technikát lekoppintó külföldi szerkezetek.
-S ez hová is vezet? oda ahová a többi ipar is süllyedt, teljesen eltörpülve semmilyen jelentőséggel nem fog majd bírni. Furcsa ez, mindent hagy a nemzet kiadni a kezéből, s itt nem kívánok politikai véleményt alkotni, de el kell ismerni, ez a kormányzat valamiképp igyekszik a Magyar termékek iránti keresletet növelni, illetve próbálkozik a húsipar egyes nagy múltú cégeit így vagy úgy de megmenteni. Csak egybe reménykedhetünk, valakinek eszébe jut, talán még időbe a Magyar Malomipart is nem csak megmenteni, ha nem vissza szerezni régi nagy hírét, hagy jöjjenek a nyugatiak újra tőlünk tanulni. Nincs szükségünk az agyon számítógépezet automata malmokra...

A képen egy orosz daragép, sok problémát okozó masina.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése