2013. január 14., hétfő

Némi gondolatok

Az életben mindig minden változik, alakul. Ez érvényes a Malomiparra is, de ez az alakulás egyáltalán nem pozitív. Ezt sokszor leírtam, és a célzások mindig is megmaradnak, míg a helyzet nem mutat mást.
-De ahogy most kint esik a hó és a szél az emberbe marva, alattomosan támad, egy kis emlék merült fel bennem. A tél a malmokban is télt jelent, pláne a hétfői napok, mikor a hétvégén kihűlve az épület, igen csak vonakodva lépünk az üzembe.
-Persze ahogy beindul az üzem, az élelmes molnár ha akad egy kis ideje a tömlőspórszűrök közelébe igyekszik. No igen, ez az a szerkezet amibe a ventilátor elvezeti a port amit ugye nem szeretnénk megenni.
-De igazából a lényeg, hogy ez az a hely ahol a meleg levegő csodákra képes, és pár óra üzemidőt követőn legyen akármilyen hideg, a porszűrő közelében elviselhető idő van.
-Az is igaz, hogy ezek a szerkezetek egy-két nap leforgása alatt kellemes időt teremtenek a legmakacsabb hidegben is. Sokan a modernebb verziókra esküdnek és sorra cserélik le a jó öreg szerkezetet. Nehéz megítélni melyik megoldás a jobb, bár a sok probléma és a macerás filterezés, mert ez a gép tulajdonkép zacskók sokasága amelyben a por aláhull, a levegő meg kiáramlik. S port pedig ami a szerkezet aljára érkezett a gravitáció jóvoltából egy kotró  egy kihordócsigához hordva, az az iszonyatosan finom anyagot zsákba vezeti.
-De visszatérve, hogy macerás a munka vele ha elromlik, szerintem egy malom elmaradhatatlan képének kellene lennie. Mert ezek melyek most oly divatos  űrmalmok inkább automatikus lisztgyárak, mint sem hagyományos, szép malomüzemek.
Persze minden változik, de annak pozitív eredménnyel kellene járnia. Igen ám, de az új malmok azon kívül hogy kevesebb embert foglalkoztatnak és több energiafelvétellel több de rosszabb minőségű lisztet okádnak magukból, semmire nem valók.

-Véleményem szerint egy hagyományos, transzmissziós üzem semmivel nem marad el a modern malmoktól. Oly annyira hogy jobb minőség és igazi klasszikus szakmai hozzáértést igényel, mivel itt nem a számítógép mondja meg  mi is az oké. Tehát az ipar modernizálása nagy százalékban csupán üzlet a gépgyártól és az okoskodók számára. Szerintem ami jó és megfelel az igényeknek, nem kellene hozzányúlni. Talán egyszer ráébrednek mások is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése