2015. április 16., csütörtök

Egy Molnár Véleménye

Egy molnárt kértünk fel, hogy néhány alapkérdésre válaszoljon, már amennyiben tud! A kérdések és a válaszok mindannyiunkat érinthetnek, vagy éppen ellenkezőleg, töretlen a hitük a hazai élelmiszeripar pazar termékeibe.
 Az első és legfontosabb kérdés, miért is olyan drágák a teljes kiőrlésű lisztek, több az energia ráfordítás , vagy bonyolultabb a módszer?
-Nos a teljes kiőrlésű liszt előállítása sem többlet energiát, sem nagyobb odafigyelést nem követel. Tulajdonképen a legegyszerűbb előállítani, hiszen, még sziták sem kellenek, az első hengert követőn kizsákolásra kerül, már csak azért is mert így teljes, osztályozás nélkül!
 Az árak részben a kieső más termékek miatt adódik, hiszen a malom elesik a korpától és egyéb liszttípusoktól. Ám véleményem szerint irreálisan magasak az ára, ezen liszteknek és ezt még jócskán megfejeli a pékségek, mikor felhasználják.
-A következő kérdésünk az lenne, hogy milyen a hazai lisztek minőségileg, mert hallani ilyet is olyat is.
-A lisztek minősége valóban sok helyen rosszabb, mint kellene, mert a minőséget háttérbe szorította a mennyiség! Csak egy példa 72-74% lisztkihozatal volt az optimális még a rablóváltás előtt, és nem azért mert elavult gépekkel dolgoztak az üzemek. A legmodernebb behurcolt Svájci vagy Lengyel hengerszék sem tudd többet, mint a régi Ganz hengerszékek, csupán annyi a különbség, hogy míg az előbbeket el felügyeli egy betanított munkás, más munka nem igen van velük, az addig a régebbi hengereknél nem ártott tudni, hogy is kell fogatni, illetve kiengedni a hengereket, az adott gabona függvényében. Ma a nagy cégek ezzel nem törődve  a KW óra határozza meg meddig fogassák a hengereket, és 88-90%-os lisztkihozatalt erőszakolnak ki a túlterhelt gépekből. -Nos itt van a bibi, a rosttartalom hiánya és a púder finom liszt. Persze nincs sok jelentősége, hisz a pékségekbe is alig akad, valódi pék, innentől

jönnek az adalékok!
-Mit gondol, szükséges út a tömeggyártás?
-Hazai viszonylatba nem! Ha csak minőségre mennének a malmok és nem lenne az a rémálom, hogy ha nem adod olcsón a lisztet, akkor hozom Szlovákiából, amúgy természetesen hozzák! -Szóval, igen, az országot könnyedén el tudnák látni a hazai malmok jó lisztel és nem agyonőrölt porral. De ehhez kellene mindkét oldalt a tudatosság. A malmok, pláne az automata robotmalmok lemondanak a profitjuk egy részéről és visszaállnak egy normális mederbe, miközben az állam nem engedné addig beáramlani a külhoni liszteket, míg el tudják a malmok látni az országot. S persze a pékségek, akik visszaállnának szintén a mennyiségről a minőségre és így alakulhatna ki egy egészséges verseny, aminek természetesen a kulcsa a tudatos vásárló lenne, aki elvárja, hogy ne műanyaggal táplálják! -De ehhez kormányzati szándék, és valódi tudatosság szükségeltetik. Mert az nem tudatosság, ha mert valaki ráírja a termékére, hogy természetes, meg hazai. Ezt nyomon is kellene követni, és az internet világába egy céget lenyomozni nem ördöngösség!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése