2014. szeptember 26., péntek

Kicsit a Molnáriságról...


 Vannak nagy malmok, vannak kis malmok és vannak a MALMOK! Mert nem a méret és nem a küllem dönti el, melyik üzem is az, mely igazán malomnak számít, hanem az általa előállított liszt minősége.
 A giga malmok is tudnának minőséget előállítani és a kis üzemek is produkálnak olyan lisztet, amit csak jóindulatból nevezhetünk lisztnek.
 Sajnos a malmok legfőbb vezetői messze nem molnárok és messze nem érdeklik a minőségi elvárások. Igaz Magyarországon nincs minőségi elvárás! E remek fogyasztói társadalomnak tökmindegy mit tesznek a boltok polcaira, AKCIÓS? -MEGVESZEM! -Persze attól ha a malom tulajdonosa szabad kezet adna a vezető molnárjának, természetesen nem a veszteséget célozva meg, szóval ha a malmot molnárok irányítanák, talán a lisztek is liszté válnának.
 Itt persze hozzá illik tenni, hogy annak a bizonyos molnároknak, nem csak a papírjaikon kell molnárnak lenni, hanem a lelkületükbe is!
 Molnárnak lenni kicsit olyan, mint a HIT, ez több a tudásnál és több a kézzelfoghatónál, a Malmot a Molnárnak éreznie kell, a szívével kell élnie és a szeretete szeretettel fizetődik meg! -Nem kell zseninek lenni, hogy jó molnár legyen valaki, ez a érzésekről szól, mint a szerelembe.


 S miként a jó bort is az idő teremti meg, a molnárt is az idő formálja. Mindenki életében voltak hibák és kudarcok, de nem feladva igenis beérik az a bizonyos gyümölcs.

 Akadtak pillanatok mikor nem tudtam a lisztkihozatalt a megfelelőre tornázni ( nem 90%-ra gondolok, ez a liszt gyárak poénja ) ám addig állítottam a hengerszékeket, míg végül elkezdett alakulni a történet és bár ráment a fél napon de megérte mikor a próba eredménye immár tetszetősebbre váltott. S persze tudni kell, a gabona is nagyban befolyásolja az őrlés folyamatát, miként nálam is az volt a bibi. De a lényeg az, hogy a molnár igyekszik az ő általa elvártak szerinti szintet, színvonalt tartani, és a nehezebb percekben sem feladva a megoldáson ténykedik. S néha nem árt tudomásul venni a molnárnak, hogy igen is segítséget kell kérjen, és ez nem szégyen, ez az ő érdeke is. Olykor egy apró dolgon múlik minden, s nem véletlen, hogy vannak technológusok és idősebb, tapasztaltabb, több malmot látott szakemberek, akik szavai úgy mond aranyat érnek ha megfogadjuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése