2014. április 3., csütörtök

Automatizálás a Munka és az egészséges élelmiszerek halála

 A világ rohan és az ipar automatizál! Jó észrevenni, hogy 10-20 év múlva elképesztő munkanélküliséggel néz szemben a világ. az automatizálása, a robottechnika rengeteg ember munkáját veszi el!
 Ez megy a Malomiparban is, ám itt nem szerepel ok ként, hogy mert a technika nélkül nem tudnánk lépést tartani az igényekkel. Csak egy apróság, még az én időmbe a Ferencvárosi Malom és a Buda 1-2 el tudta volna látni egész Pest megyét és ami a lényeg, minőségi lisztel.
 Na de Budapest hazavágta a malmokat és bár jöttek újak, immár tisztán Svájci gépekkel és 88% feletti lisztkihozatallal. E számomra "nagyra becsült" üzemek egyetlen ok miatt automatizálnak, és ez az, hogy minél kevesebb dolgozóval minél több osztályon aluli lisztel árasztják el az országot!
 Ez a trend és ez az ami csak a valóban tudatos vásárlók tudják megállítani. S a tudatosság nem az, hogy többszörös áron vegyen meg egy teljes kiőrlésű lisztet, vagy az abból készült terméket, hogy legyen a szervezetében az egészséges emésztéshez szükséges rosttartalom, hanem, hogy elmegy egy olyan malomba ahol a 74%-os lisztkihozatalt nem igen szárnyalják túl, és akkor a fehér és kenyérlisztből is nyugodtan fogyaszthat, és a más élelmiszerekkel együtt megfelelően táplálkozva nem lesz szükség extra drága és extra fölösleges étrend kiegészítőkre.
 Egy automata malomba mozognak talán tízen, egy hagyományos szíjáttételes üzembe 30-an. S az utóbbinál egy kis nyereség mellet jelentős munkalehetőséget biztosít.
 Persze lehet a tulajnak nem jut luxus kocsikra és palotákra, de tisztességgel megél és még az állam irányába is több adót fizet a nagyobb létszám mellet. Mi több, még csökkenti a munkanélküliséget, amit ugyan az államunk a közmunka rt keretébe jelentősen csökkentett, ám ez nem azt jelenti, hogy termelő munkát takar és azt sem, hogy segít visszavezetni az embert a valódi munkára. Mert a lapát támasztás meg a többi, mindenre jó csak ép a munkára nevelésre nem!
 Viszont egy hagyományos malomba kellő számú segédmunkásra lenne szükség, és ott kiderülne mennyire is akarna dolgozni az embereke. Mert volt részem olyan emberel találkozni aki egy 2 órás zsákolást követőn azt mondta soha többet. Igen, inkább téblábol az önkormányzati munkaimitáció keretében, mint valódi feladatokat végrehajtani. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése