2014. január 26., vasárnap

Összefoglalás


 Azt már felvázoltam, hogy miért kell a Svájci malomipari gépeket behozni, üzlet. De a meglepő az, hogy a tudatos vásárlók megveszik a porliszteket amiket a lisztgyárak öklendeznek magukból. Sajnos a minőség nem számít, egy nap és penészedik a kenyér! A másik, míg Amerikába ahonnét ered a szeletelt kenyér, üzleti megfontolásból vezették be, az addig nálunk csupán azért mert később már nem igen lehet szeletelni, tehát a kényszer eredménye.
 S a lisztjeink miért is születnek automata malmokba(?) egyrészt a szakmunkás nélküli malom vízió megvalósítása érdekében, ami a tulajnak kevesebb kiadás, a másik a mennyiség és a harmadik az, hogy senki ne kérdőjelezhesse meg a minősíthetetlen liszt miértjét.
 S amíg a fogyasztói társadalom fogyasztja a fogyaszthatatlant, a dolog lassan mozdul. Ám az idő e tömeggyártás ellen dolgozik, mert szerintem az igény a jóra előbb meg fog születni, mint sem gondolnánk.
 Persze ott a gazdaságos lisztek, de mi értelme mikor semmit nem lehet belőle készíteni. A mai liszt olyan, mint a négytojásos tészta, mert bizony az a négy tojás túlnyomórészt csak papíron van benne és ha van is benne valami az csak adalékos tojáspor.
 Mint a liszt fehérítése, ez is egy elképesztő dolog, hogy a francba nem tud fehér lisztet gyártani egy malom. Anno tökéletes hamutartalommal, sütőipari értékkel is inkább túl világosra sikeredet a Finom liszt, nem hogy fehérítsük.
 Igaz itt megeshet, hogy egy egybe lisztet gyártva, mert ez egyszerűbb ( BL-65 ) nem felel meg színileg és színezni kell. Bár szerintem inkább normális módon őrölni kellene megtanulni, és a vásárlóknak a minőséget megkövetelni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése