2017. július 21., péntek

pesti József-hengermalom

A valódi iparosodást gróf Széchenyi István hozta úgy a malomipar területében, miként az egész országra tekintve, úttörő módon lerakta alapjait a nyugati ipari forradalom által beindult nagyüzemeknek és magának a gőzgépeknek. A malomipar részéről korszakalkotó tette a  a József-Hengermalom amit 1839-ben kezdtek építeni és 1941-ben megkezdte működését. A nevet tulajdonképpen Habsburg József nádorról kapta aki mindvégig kiállt a modernizálás és a malom mellet. 
 A malom hengerszékekkel őrölt és olyan célt tűzött ki maga elé, mint az egységes lisztminőség. Az üzem amely hazánk első gőzmalma volt olyan távlatokat nyitott meg hazánk számára, amely a legfontosabb iparággá emelte a malomipart, hol is vannak ezen szép idők... -Jelentős, ha nem egy ismételt mérföldkőnek számított a Ganz kéregöntésű hengerszéke amely nem csak, hogy jobb lisztminőséget eredményezett, de alkalmassá vált az ipar ezáltal a hazai acélos búzák tökéletes feldolgozására.
 Pesti Hengermalom Társaság amelyet a József Hengermalom képviselt elsőként, komoly vitákba keveredett a  fővárosi vízimolnárokkal akik ellenezték a Széchenyi általi újszerű modernizálást, és ez ügyben is József nádor mindvégig a gróf mellet állva politikai támogatást szolgált. A malmot alapból nem csupán őrlőüzemként hozták létre, hiszen telephelyén komoly műhely, öntöde is üzemelt, az üzemet teljesen kiszolgálandón.

Fontos információs alapot: Az élelmiszeripar fejlődése a kiegyezéstől a 20. század elejéig Dióspatonyi Ildikó munkája szolgálta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése